ZÁKAZ PÁLENÍ BIOMASY: JAK JE TO DOOPRAVDY?

pálení klestí

Pálení biologického odpadu je zakázáno. Lidé, zvyklí na jarní pálení listí a jiné biomasy, se musejí připravit na změnu. 1. března tohoto roku vešla v platnost novela zákona o ochraně ovzduší, která ve spojitosti se zákonem o odpadech zakazuje spalování biomasy na otevřeném ohni. Proč?

Při nedokonalém spalování vzniká hustý kouř, který může obtěžovat sousedy a způsobovat zdravotní potíže. Pálení bylo zakázáno již dříve, avšak jednotlivé obce ho doposud mohly povolovat prostřednictvím obecních vyhlášek. To už nyní nelze.

O opékání špekáčků ale nepřijdeme. Existují totiž výjimky pro spalování suchého rostlinného materiálu, pokud tedy není znečištěný chemikáliemi. Jednou z výjimek je právě dřevo na táborák. Pálení byste ovšem měli předem nahlásit prostřednictvím webových stránek paleni.izscr.cz – odkaz najdete taky na obecním webu. V případě hlášení požáru v blízkosti tohoto místa hasiči nejprve ověří, zda nejde o předem nahlášenou situaci. Tímto způsobem se předejde zbytečným výjezdům.

Co tedy s odpadem ze zahrad?
1) kompostovat,
2) vhodit do hnědých popelnic,
3) odvézt na sběrný dvůr či skládku,
4) odvézt na obecní skládku klestí nad vinohrady.

Skládka a štěpkování? Dáme tomu šanci.

Obec umožní odpad ze stromů a dřevin i nadále odkládat na současné skládce klestí nad vinohrady, ovšem s jasnými pravidly a podmínkami: na skládce je možné ponechat větve, ořezy stromů a keřů ze zahrad či réví z vinohradů. NIC JINÉHO! Žádný nábytek, trávu, seno či slámu. Žádné výpalky či vypresované hrozny, ani réví svázané drátem či špagátem, jako se dosud běžně stávalo.

Rostlinný odpad z této skládky totiž budeme štěpkovat a štěpku s dráty nebo trávou nebude možné použít. Je důležité tato pravidla dodržovat. V opačném případě bude obec nucena štěpkování ukončit, skládku zruší a občané přijdou o další z možností, jak se ořezů ze zahrady či réví legálně a jednoduše zbavit. Děkujeme za pochopení.

Datum vložení: 27. 3. 2025 9:00
Datum poslední aktualizace: 27. 3. 2025 17:23
Autor: Správce Webu